Skupina študentov je konec osemdesetih zanemarjeno zaklonišče v bližini študentskega doma na Gerbičevi ulici 51a v Ljubljani spremenila v zbirališče in ga poimenovala Klub B-51. V tem ‘bunkerju’ pod zemljo, ki je postal kultni ljubljanski študentski klub, je svoje prve korake naredila vrsta danes uveljavljenih slovenskih kulturnikov in umetnikov, ki delujejo na področju gledališča, glasbe, filma in likovne umetnosti. Iz te študentske alternativne subkulture je leta 1991 nastalo Kulturno društvo B-51, sam študentski Klub B-51 pa je deloval do leta 1998.

Kulturno društvo B-51 je neinstitucionalna organizacija, ki se od svojih začetkov predvsem posveča s produkcijsko dejavnostjo na področju uprizoritvenih umetnosti, spodbuja in ustvarja mednarodne projekte (EX PONTO, KLUŽE, NETA, RAJVOSA …) ter v različnih sodobnih oblikah organizira, promovira in razvija kulturo. Domače in mednarodne gledališke koprodukcije so od leta 1991 prejele več kot 30 domačih in tujih nagrad ter gostovale v različnih delih Evrope in sveta.

Specifičnost gledališke produkcije B-51 je intenzivno sodelovanje z domačimi in tujimi javnimi zavodi ter neinstitucionalnimi organizacijami, promocija domače gledališke ustvarjalnosti v tujini ter preseganje socialnih in političnih problemov s sodelovanjem na področju kulture. Razvoj B-51 in mednarodnih projektov je najprej temeljil na sodelovanju z narodi in kulturami na območju bivše skupne države Jugoslavije, še posebej v času vojnih in političnih nemirov, potem pa je društvo postopno širilo delovanje na vzhodno in zahodno Evropo. Kljub sedanjemu sodelovanju z vrhunskimi domačimi in tujimi avtorji ter organizacijami B-51 še vedno posveča posebno pozornost mladim in neuveljavljenim umetnikom.

Večino projektov Kulturnega društva B-51 podpirajo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, mednarodne organizacije in fundacije ter domači sponzorji in pokrovitelji. V društvu delamo aktivno štirje in imamo več kot 10 stalnih sodelavcev doma in v tujini, med časom festivalov ali večjih mednarodnih gledaliških koprodukcij pa vključimo še dodatno število mladih sodelavce

Spletna stran: http://exponto.net/o_nas/predstavitev_drustva_b_51

Kontakt: 

Kulturno društvo B-51 (KD B-51)

Prešernova cesta 7 SI-1000

Ljubljana, Slovenija

t: (0)1 426 94 05

f: (0)1 426 22 52

m: 041 200 390

e: b51@exponto.net