Branko Đurić je bosansko-hercegovski komik, glasbenik, filmski in televizijski igralec ter režiser, ki že več kot dve desetletji dela in ustvarja v Sloveniji. Rodil se je 28.05. leta 1962 v Sarajevu, v tipičnem sarajevskem multietničnem zakonu. Oče je bil bosanski Srb, mati pa bosanska muslimanka.

Že kot mladenič se je zanimal za scenske umetnosti ter se je leta 1981 skušal vpisati na Akademijo Scenskih umetnosti, ki je delovala v okviru Univerze v Sarajevu. Sprva na akademijo ni bil sprejet, ampak se je še naprej poskušal vpisati, kar mu je uspelo v četrtem poskusu, leta 1984. Akademijo je uspešno zaključil leta 1988, v osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je vzporedno študiral tudi novinarstvo.

Znan je postal predvsem po svoji vlogi v radio oddaji Top Lista Nadrealista, ki se je začela predvajati leta 1981 na Sarajevskem radiu. Oddaja se je par let kasneje, preselila na TV Sarajevo in je postala neverjetno popularna, ne samo v Bosni in Hercegovini, ampak tudi po celi Jugoslaviji. V 80-ih letih 20.st. je Branko Đurić, bolj znan kot Đuro, zaslovel tudi kot »frontman« sarajevskega rock banda »Bombaj štampa«. V poznih osemdesetih je Đurić doživel tudi svoj filmski debi v filmu znanega režiserja Emirja Kusturice, Dom za vješanje (1988). V času Jugoslavije je nastopal še v filmih Kuduz (1989), Kako je propao rokenrol (1989) in Ovo malo duše (1991).

Po začetku vojne v Bosni in Hercegovini, se je spomladi leta 1992 preselil v Ljubljano. Od leta 1994 – 1997 je bil režiser slovenske humoristične serije Teater paradižnik, v kateri je nastopala tudi njegova sedanja žena Tanja Ribič. S Tanjo Ribič je nastopil tudi v svojem režiserskem prvencu, filmu Kajmak in Marmelada (2003), ki je dosegel ogromen uspeh v Sloveniji. Imel je pomembno vlogo v filmu Ničija zemlja (2001), režiserja Danisa Tanovića. Film je dobil Oskarja za najboljši tuji film leta 2001. Đurić je pisal  scenarij za humoristično nanizanko Naša Mala Klinika (2004 – 2007), tudi režiral jo je. Nanizanko so predvajali tako v Sloveniji kot na Hrvaškem. Branko Đurić je igral tudi v filmu V deželi krvi in medu (In the Land of Blood and Honey), iz leta 2011, ki ga je režirala ameriška igralka Angelina Jolie.

800px-Branko_DjuricBranko Đurić “Đuro” (FOTO Wikipedia prosta enciklopedija)