4. marec 2020 11:00do8. marec 2020 20:00

V Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše (Mestni Trg 1) si lahko do nedelje (08.03.2020) ogledate razstavo posvečeno oblačilni tradiciji številnih slovanskih (Slovenija, Rusija, Slovaška, Srbija in Bolgarija) narodov.

Obleka je mnogo več kot le to, kar se na vidi na prvi pogled. Je izraz individualne, a hkrati tudi pomemben gradnik kolektivne identitete in pričevalec družbene podobe časa in prostora. V oblačilni kulturi se zrcalijo gospodarske, družbene, politične ter kulturne razmere, v izbranih materialih, všitih vzorcih, barvnih paletah, krojih so simbolično utelešene vrednote, tradicija, zgodovinski premiki.
Oblačilna kultura je živahna in stalno spreminjajoča. V projektu Foruma slovanskih kultur se identificirani tipični elementi kulturne dediščine slovanskih narodov v unikatnih kolekcijah spogledujejo z esprijem in specifično senzibilnostjo modnih oblikovalcev mlajše in srednje generacije.
Rezultat spogledovanja bogate zapuščine tradicionalnih elementov kulturnih okolij iz katerih prihajajo kreatorji (Bolgarija, Ruska federacija, Slovaška, Slovenija in Srbija) z njihovo umestitvijo v sodoben kulturni in globalen modni kontekst je pet avtorskih kolekcij: Spirit Nikolaja Božilova iz Bolgarije, Srebrni prstan zakoncev Biryukov iz Ruske federacije, Luchaneo srbske kreatorke Nevene Ivanović, Retrotropia Slovakinje Andree Pojezdálove in Eggomania Jelene Proković iz Slovenije.