16. maj 2018
18:00do20:00

Ob dnevu slovanske kulture Ruski center znanosti in kulture v Ljubljani vas prisrčno vabi na umetniško srečanje z baletno solistko SNG Maribor Galino Čajko, ki bo v sredo 16.05. 2018, z začetkom ob 18h v Veliki dvorani Ruskega centra znanosti in kulture (RCZK) v Ljubljani (Ciril-Metodov trg 1).

V Sloveniji ni veliko tako priznanih baletnih solistk, ki bi imele tako bogato ustvarjalno biografijo, kot jo ima Galina Čajka.

Po odlično zaključenem študiju na akademiji Agripine Vaganove leta 1989 je Galina Čajka začela svojo baletno kariero s številnimi vidnejšimi zborovskimi in solističnimi vlogami v gledališču Musorgskega v Sankt Peterburgu. Leta 1994 se je pridružila baletnemu ansamblu SNG Maribor, s katerim je odplesala številne solistične vloge. Galina Čajka se odlikuje kot suverena izvajalka raznolikih plesnih likov, ki z zanesljivo in virtuozno plesno tehniko vedno znova navdušuje občinstvo in kritično javnost.

Na srečanju boste imeli priložnost osebno spoznati Galino Čaiko in njene študente, prav tako pa si boste lahko ogledali fotografije in video posnetke iz zbirke družinskega arhiva balerine ter prisluhnili zanimivim zgodbam iz življenja baletnih plesalk. Pred zaključkom  programa pa boste imeli še posebno priložnost, da se udeležite delavnice baleta.

Umetniško srečanje bomo popestrili tudi z otvoritvijo fotografske razstave Olge Varlamove z naslovom PODUHOVLJENA PLASTIKA, ki ponazarja pogled na balet s strani baletne plesalke. Vsakdanje trdo delo na baletnih vajah in na baletnem odru zahteva od plesalca veliko fizične pripravljenosti in čustvene napetosti – in vse to je tisto, zaradi česar balet postane pravljica.

Glede na omejeno število sedežev vas prosimo, da najkasneje do 16. maja do 12. ure, potrdite svojo udeležbo preko e-pošte info@ruskicenter.si (z oznako “BALET”).

Prisrčno vabljeni! Vstop prost!

Balet