27. marec 2018 18:00do12. april 2018 19:00

V torek (27.03.2018) ob 18h bo v zgodovinskem atriju Mestne hiše v Ljubljani (Mestni trg 1) svečano odprta Turčije Razstava turških umetnikov Sedef Yavuzalp in Önderja Aydina. Ogledate si jo lahko do 12.04.2018.

Turško pokrajino Anatolijo, zibelko starodavnih civilizacij, dom Hetitov, Frigijcev, Lidijcev, Makedoncev, Rimljanov in Turkov, bogatijo številna arheološka najdišča, ki polnijo številne muzejske zbirke po vsem svetu. Med temi neprecenljivimi zakladi še posebej izstopajo čudoviti mozaiki. Veleposlaništvo Republike Turčije predstavlja Sedef Yavuzalp in Önderja Aydına, turška umetnika, ki sta v teh starodavnih mozaikih našla svoj navdih in jih integrirala v svoj umetniški izraz ter tako v akrilnih in oljnih barvah na novo poustvarila stare mozaične mojstrovine v svojem lastnem mističnem t. im. »mozaičnem slogu«.

Sedef Yavuzalp

Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Turčije se je kot karierna diplomatka pridružila leta 1989 in službovala v Belgiji, Kazahstanu, na Danskem in v Ugandi. Na univerzi Libre (CERIS) v Bruslju je diplomirala v mednarodnih odnosih z diplomo iz odnosov med Turčijo in Zahodno Evropo; vzporedno pa je ves čas izpolnjevala tudi svoje slikarsko znanje. Njeno navdušenje nad starodavnimi mozaičnimi mojstrovinami je našlo svoj odsev tudi v njenem ustvarjanju, saj je svoj umetniški izraz našla v edinstvenem »mozaičnem slogu«. Navdihujejo jo obiski turških muzejev in arheoloških najdišč, sumersko kiparstvo, turška, vzhodnoafriška in ugandska mitologija ter narava in živali Ugande. Njena dela so prisotna v umetniški zbirki turškega ministrstva za zunanje zadeve in v različnih turških veleposlaništvih, v ugandski Univerzitetni umetnostni galeriji Makerere, v umetniški zbirki podjetja Petholding in mnogih drugih. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah doma in po svetu. Leta 2013 je bila imenovana za veleposlanico Republike Turčije v Ugandi, kjer službuje in ustvarja še danes.

Önder Aydın

Akademski slikar Önder Aydın se je kot učitelj umetnosti dolga leta ukvarjal s poučevanjem umetnosti in ilustriranjem otroških knjig. Je član Združenja za likovno umetnost, Fundacije za sodobno umetnost v Ankari in ustanovni član Skupine Art Again. Od leta 2006 do 2012 je bil predsednik turškega Združenja slikarjev in kiparjev. Trenutno živi in ustvarja v Ankari. Koncept časa je v njegovih delih skrajno zrelativiziran, pogoste so zgodovinske reference. Ima značilen fantastičen in sodobno realističen način izražanja, ki je blizu nadrealizmu. Pripravil je 24 samostojnih in več kot 500 skupinskih razstav doma in po svetu. Njegove slike so vključene v mnoge zbirke, med drugim Turškega državnega muzeja slikarstva in kiparstva v Ankari, Ministrstva za kulturo Republike Turčije, Urada guvernerja v Ankari, Univerze v Gazi, kot tudi v številne zasebne zbirke v Turčiji, Rusiji, Franciji in ZDA.

Sedef-Yavuzalp-Mozaik-zmaja